2015. már 13.

Jó üzlet a gyógyhatás?

írta: Gyógyhatás
Jó üzlet a gyógyhatás?

A gyógynövények piaci helyzete.

uzlet.jpgA gyógyhatású készítmények, gyógynövények, gyógyteák, reformélelmiszerek piaca hazánkban is folyamatosan nő.

Egyre többen, és egyre többet költünk az egészségünkre, az egészségünk megőrzésére. Jót tesz a piacnak az is, hogy a folyamatosan növekvő teafogyasztók körében még mindig egyaránt jelen van az ínyenc és a gyógytea fogyasztása. Az televíziókban időről időre visszatérő gyógyhatású készítmények, „varázsszerek” reklámjai is ráterelik a figyelmünket a gyógynövényekre.

Ne feledjük azonban azt a tényt, hogy a gyógynövény készítmények a fokozott hatás miatt az egyes elemeket koncentráltan tartalmazzák, ami esetenként veszélyeket is rejthet magában. Igaz a beteg ember mindent megtenne a tünetek enyhítése érdekében, mégis javasolt a körültekintő fogyasztás. Ha közben gyógyszereket, gyógyszertári készítményeket is szedünk, az orvosunk tudta nélkül sohase kezdjük semmilyen gyógynövény fogyasztásába. Általános szabály, hogy idült betegség, vagy allergia esetén egy új gyógyhatású készítmény fogyasztása előtt egyeztessünk a kezelőorvosunkkal.

gyogyteak.jpg

De, térjünk vissza a gyógynövény üzletágra.

Mint, minden területen, itt is a legdinamikusabban az e kereskedelem fejlődik. Igaz, az interneten történő vásárlással kapcsolatban a gyógyhatású készítményeknél különösen nagy a bizalmatlanság, de itt is javuló tendenciát tapasztalhatunk. A nevesebb gyártók, kereskedők szinte mindegyike üzemeltet webáruházat, ahol biztonságosan vásárolhatunk.

A gyógyhatású készítmények kereskedelme mellett méltatlanul kevés szó esik a gyógynövény termesztéséről, mint agrárüzletágról.

 

kamilla-termesztese_1.jpg

A gyógynövénytermesztésnek vannak ugyan komoly hagyományai nálunk, de napjainkra kissé visszaesett a termőterület. A termesztés szerény jövedelmezősége miatt szükséges a termőterület földrajzi fekvésének és nagyságának ideális megválasztása. Olyan farmgazdaságok lehetnek sikeresek, akik képesek a jövedelmezőséget kiegészíteni a termesztéshez kapcsolt feldolgozó üzemmel, estenként saját értékesítési hálózattal. A versenyképesség biztosítása feltétele a növekedésnek.

A nyitókérdést megválaszolva, igen jó üzlet lehet a gyógynövények termesztése, a gyógyhatású készítmények forgalmazása, de a piaci igényekre és a gazdasági törvényszerűségekre figyelemmel kell lennünk.

Szólj hozzá

gyógynövények gyógyhatás gyógynövények termesztése