2015. feb 26.

Mit együnk? – Hát kölest

írta: Gyógyhatás
Mit együnk? – Hát kölest

koles.jpgA köles, ez a méltatlanul háttérbe szorult gabona fontos élelmiszer a lisztérzékenységben szenvedőknél. De, nem a gluténmentes tartalom a köles fogyasztásának az egyetlen előnye. Remek, könnyen emészthető, rostban gazdag tápanyag a szervezetünk számára. A gyomor legjobb gyógyszere, tisztítja a bélrendszert, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen.

A gazdag magnéziumtartalom miatt fontos magnéziumforrás a köles. Már csak ezért is jó, ha rendszeresen fogyasszuk. Tegyük be bátran az étrendünkbe. Ezzel, természetesen még nincs vége a köles mellett szóló tényeknek és érveknek. B vitaminban gazdag, optimális koleszterinszintet biztosít. Prebiotikus aktivitásával jótékonyan hat az emésztésre.

Hogyan fogyasszuk a kölest?

Sorolhatnánk még a különböző vitaminokat, nyomelemeket, stb., de inkább foglalkozzunk a köles fogyasztásának lehetőségeivel.

A legalapvetőbb a köles köretnek való elkészítése. Különösen, ha gluténmentesen kell főznünk. Készíthetjük édesen, vagy sósan. Válasszuk a kölest bátran az egytálételekhez, zöldségekhez, lepénynek, de akár desszertnek is. Akik nem fogyaszthatnak tejet, szívesen készítenek belőle úgynevezett „Vegán túrót”, ami a nagyon hasonlít a tehéntúróhoz úgy ízben, mint állagában.

Legyünk bevállalósak! Próbáljuk ki az interneten található számtalan köles receptet.

Hol vásároljuk a kölest?

A köleshez hozzájuthatunk a piacokon, bevásárló központokban, de megtaláljuk a bioboltokban, herba házakban is. Vásárolhatunk kölest, köles lisztet, instant kölest, és egyéb köles készítményeket is. Ha nem vásárolt még kölest, meg fog lepődni, milyen nagy termékkínálat van belőle.

Szólj hozzá

köles Mit együnk?