Mit együnk? – Hát kölest
A köles, ez a méltatlanul háttérbe szorult gabona fontos élelmiszer a lisztérzékenységben szenvedőknél. De, nem a gluténmentes tartalom a köles fogyasztásának az egyetlen előnye. Remek, könnyen emészthető, rostban gazdag tápanyag a szervezetünk számára. A gyomor legjobb gyógyszere, tisztítja a bélrendszert, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen.
A gazdag magnéziumtartalom miatt fontos magnéziumforrás a köles. Már csak ezért is jó, ha rendszeresen fogyasszuk. Tegyük be bátran az étrendünkbe. Ezzel, természetesen még nincs vége a köles mellett szóló tényeknek és érveknek. B vitaminban gazdag, optimális koleszterinszintet biztosít. Prebiotikus aktivitásával jótékonyan hat az emésztésre.
Hogyan fogyasszuk a kölest?
Sorolhatnánk még a különböző vitaminokat, nyomelemeket, stb., de inkább foglalkozzunk a köles fogyasztásának lehetőségeivel.
A legalapvetőbb a köles köretnek való elkészítése. Különösen, ha gluténmentesen kell főznünk. Készíthetjük édesen, vagy sósan. Válasszuk a kölest bátran az egytálételekhez, zöldségekhez, lepénynek, de akár desszertnek is. Akik nem fogyaszthatnak tejet, szívesen készítenek belőle úgynevezett „Vegán túrót”, ami a nagyon hasonlít a tehéntúróhoz úgy ízben, mint állagában.
Legyünk bevállalósak! Próbáljuk ki az interneten található számtalan köles receptet.
Hol vásároljuk a kölest?
A köleshez hozzájuthatunk a piacokon, bevásárló központokban, de megtaláljuk a bioboltokban, herba házakban is. Vásárolhatunk kölest, köles lisztet, instant kölest, és egyéb köles készítményeket is. Ha nem vásárolt még kölest, meg fog lepődni, milyen nagy termékkínálat van belőle.