2015. ápr 07.

A gyógynövények termesztése

írta: Gyógyhatás
A gyógynövények termesztése

A gyógynövénytermesztés szabályai

kamilla_1.jpgMint bármelyik más növénynél, a gyógynövények esetében is fontos, jól válasszuk meg a helyet, ahová szeretnénk telepíteni választott fajtánkat.

Mindenképpen fontos előzetesen tájékozódni tulajdonságairól, esetleges speciális igényeiről.

Nem mindegy, milyen földbe ültetjük, és mennyi vízre van szüksége. A napsütés intenzitásától is függhet, sikeres lesz-e törekvésünk saját füvészkert létrehozására, így nem árt, ha szakembert kérdezünk meg, mielőtt ásni kezdenénk a veteményest.

Előfordulhat, hogy a választott gyógynövény bizonyos növényekkel nem társítható, így ajánlatos utánanézni, mit mivel lehet egybeültetni. Természetesen szépen mutatnak a virágzó növények egymás mellett, de nem mindegyik toleráns a másikkal. Ha szabad földben gondolkodunk, szükséges a talaj előkészítése, amit végezhetünk magunk vagy megkérhetünk egy tapasztaltabb kertészt. A gyógynövények termesztése elegáns megoldás házi patika létrehozására, ezért Ön biztosan jól dönt, ha természetes módon támogatja meg egészségét. A keze ügyében lévő, bármikor elérhető gyógynövények jót tesznek közérzetének és hosszú távon is megőrizhetik testi-lelki frissességét. Igaz a mondás: fűben-fában orvosság; ennek fényében kiváló ötlet, ha mi magunk közelebbről megismerjük környezetünket, legyen szó vidékről vagy városról.teacserje.jpg

Falusi terepen egyszerűbb a kivitelezése gyógynövények kiültetésének, mivel adott a szabad föld. Akár több hektárnyi területet is be lehet vetni bizonyos fajokkal, ha a tervek között kereskedelem is szerepel. Lássuk, milyen lehetőség kínálkozik annak, aki városban lakik. Bár korlátokba ütközünk a méreteket tekintve, nem lehetetlen a gyógynövények termesztése lakásban sem. Például egy erkélyablakban elképzelhető a füvészkert, ha ládákba vagy megfelelő tárolóedénybe tesszük a magokat. Így is szép eredményt lehet elérni, persze csak akkor, a kertész figyelmes és rendesen gondozza kis kertjét.

gyogynovenyek-erkelyen.jpg

A tapasztalat azt mutatja, hogy az újdonsült kertbarátok elsőre nem mindig tudják, hogyan is kezdjenek a veteményes kialakításába. Előfordul, hogy nemcsak gyógynövények kapnak benne helyet, ezért mérlegelni érdemes a sorrendet, mi mögé kerül. Nem árt, ha a gyógynövények számára külön részt különítünk el, mivel így átlátható lesz a kép. Aki nem ismeri a magvakat, készíthet feljegyzést az ültetésről, így fogja tudni, mit hová ültetett el. A kifejlett növények gyakran megtévesztőek; nem ritka, hogy hasonló növényeket összekever az, aki nem annyira járatos a növényvilágban. A növényhatározót kézbe véve azonban ki lehet igazodni, ahogy az internetes tájékoztatók segítenek. Képes szövegek nyújtanak támaszt, ha bizonytalanok lennénk, milyen is a kömény, a majoránna, a levendula vagy bármely más növény, amit kertünkbe vetettünk.

Szólj hozzá

gyógynövények gyógynövények termesztése gyógynövények a lakásban