A reformélelmiszerek
Mi tartozik a reformélelmiszerek közé?
A reformélelmiszerek pontos, és örökbecsű meghatározása szinte lehetetlen.
Nehéz, mert koronként változik, hogy mit tekintünk reformélelmiszernek, a divat, a tudományos felfedezések, publikációk, és nem utolsó sorban a kereskedelmi lobbinak megfelelően. A reformélelmiszerek ne azonosak a bio élelmiszerekkel, de a biogazdálkodásból származó nyers, félkész élelmiszereket is ide soroljuk. Ez nem kizárólagos, a reformélelmiszer nem kell, hogy egyben bio is legyen.
A reformélelmiszerek, a reformtáplálkozás az ismert élelmiszerek tudományosabb újszerű, és tudatosan egészségesebb összetételben történő fogyasztását jelentik. A kulcs az egészség, az egészséges táplálkozás. Nézzünk bele az élelmiszerek tartalmába, hagyjuk ki azon készítményeket, amelyek káros anyagokat tartalmaznak, az ételkészítés során ügyeljük arra, hogy a vitaminokat, ásványi anyagokat nehogy tönkretegyük.
A reformélelmiszerek általános kategóriái:
- Aszalványok, szárítmányok, gombák,
- Ayurvedikus élelmiszerek,
- Cukrok,
- Csíramagok, csírák, csíráztató eszközök,
- Csokoládék, rágók, cukorkák,
- Ecetek, savanyúságok,
- Fűszerek, ételízesítők,
- Gabonamagvak, hüvelyesek,
- Gyógyvizek, ásványvizek,
- Kávék, kávépótlók, kakaók,
- Kész- félkész ételek,
- Lekvárok, befőttek, konzervek,
- Levesek, ételalapok,
- Lisztek, darák, őrlemények,
- Makrobiotika,
- Mézek, virágporok, propoliszok ,
- Müzlik, müzliszeletek, energiaszeletek,
- Olajok, zsírok,
- Olajos magvak,
- Öntetek, szószok, mártások,
- Paleo élelmiszerek,
- Pelyhek, extrudált, puffasztott termékek,
- Pótkenyér,
- Rizsfélék,
- Sütemények, kekszek,
- Sütőkeverékek,
- Szörpök, üdítők, energiaitalok,
- Tej- tejtermékek,
- Tönköly és teljes kiőrlésű pékáruk, teljes kiőrlésű tészták,
- Zöldség-gyümölcslevek