2015. feb 22.

Az akácméz

írta: Gyógyhatás
Az akácméz

akac.jpgAz akácméz 2014-ben Hungarikum lett a Hungarikum Bizottság döntése alapján.

A mézfogyasztás jótékony hatásait már jó ideje ismerjük (sajnos a fogyasztása nem mindenkinek ajánlott). A méz természetes gyógyító hatású élelmiszer. Fogyasztásának számtalan gyógyító és fiziológiai hatása van. Sőt a mézzel és méhészeti termékkel történő gyógyításnak külön neve is van, az apiterapia. A mézben a glükóz, és fruktóz mellett megtalálhatóak az alapvető ásványi anyagok is.

Az akácméz.

Az akácméz különösen gazdag kalciumban, vasban, magnéziumban, foszforban, és B1, B2, B6, C vitaminokban. Erre a mézfajára különösen igaz a csontképző, vértisztító, és immunerősítő hatás, gyógyítja a vérszegénységet, erősíti a szoptatós anyák szervezetét. Az akácméz fogyasztását különösen ajánljuk makacs torok, orr, vagy fülfertőzés ellen, köhögés csillapítására.

Talán kevesebben tudnak a méz antibakteriális hatásáról, pedig a háborúk során még sebek fertőtlenítésére is használták. Kedvezően hat a méz az izomzat, szívizomzat működésére, jót tesz az emésztésnek, serkenti a vérkeringést, és vérnyomáscsökkentő hatása van.

A méz fogyasztása.

A leggyakrabban teákban, kenyérre, kalácsra fogyasztjuk a mézet. Forró teába azonban ne tegyünk mézet  várjuk meg, amíg csak langyos lesz, mert az értékes enzimek, a citrom C- vitaminja 40 fok felett elbomlik.
Ne csak a betegség kezelésére, hanem a megelőzésére is fogyasszuk ezt az édes csodát.
Éhgyomorra ne fogyasszuk, de az esti étkezésnél jó ha jelen van, mert a nyugtató hatás ilyenkor jobban érvényesül.
Az olajos magvak, a dió, a mák kiváló ízesítője a méz (érdemes kipróbálni).
Legyen a méz a napi étkezésünk alkotóeleme, fogyasszuk változatosan a fajtamézeket.

Fotó: www.mezfarm.hu

Szólj hozzá

méz akácméz