2015. már 26.

Gyógynövények virágládában a balkonon

írta: Gyógyhatás
Gyógynövények virágládában a balkonon

A gyógynövény lehet szobanövény?

Sokan úgy gondolják, hogy lakásba nem való semmilyen gyógynövény, és kimondottan csak a szobanövényeket tűrik meg.

Leginkább esztétikai okokra hivatkozva utasítják el, mondván, nem mutatnak jól és macerás a gondozásuk. A gyógynövények között azonban akad pár, ami kimondottan pompás látványt nyújt és még kellemes illatot is áraszt. Ilyen a levendula, de említhetnénk a kamillát és a fodormentát még; e virágzó növények köztudottan előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek. A tetszetős küllem mellett pozitív hatást gyakorolnak a közérzetre és megalapozzák az egészséget.

Nemcsak szépségük miatt ajánlott gyógynövényeket a balkonra költöztetni, de az egészségmegőrzés szempontjából kimondottan hasznos lehet 1-2 cseréppel tartani a szimpatikusabb példányokból. A szaküzletekben, virágboltokban és a bevásárlóközpontokban könnyen elérhetőek, viszonylag olcsón megvásárolhatóak, melyek között több fűszernövényként is funkcionál.

herb-window-box.jpg

Kinek milyen növény való, teljesen szubjektív, a boltban történő ismerkedés során kiderül, tetszik-e a mutatós cserepes, s megveszi-e a vásárló vagy sem. Legtöbbször van elképzelés arról, mely fajták telepítésével, szaporításával szeretne valaki házi Herbáriát létrehozni. Általában a közismertebbeket választják a kezdő kertészek: a citromfüvet, a bazsalikomot, az izsópot, a kakukkfüvet és az oregánót viszik haza.

Milyen gyógynövény illik a lakásba?

A megfelelő társítás miatt azonban érdemes előzetesen feltérképezni, mely gyógynövények tűrik meg egymás társaságát és melyek nem. Szakkönyvekből, internetes szakirodalomból egyszerűen kivehetőek az alapadatok a főbb tulajdonságokról, ez megkönnyíti termesztésüket.

Természetesen nem lehet végtelen számú cserepet felhalmozni egy lakásban, méretei határt szabnak a hobbikertészkedésnek. Előnyben vannak azok a szerencsések, akik nagyobb, zárt balkonnal rendelkezve könnyen meg tudják oldani a gyógynövények elhelyezését, hosszabb távú tartását. Nem szabad elfeledni azonban, hogy a gondozás rendszerességet igényel; folyamatosan biztosítani kell a növények optimális környezetét. Megfelelő tápoldatokkal serkenteni lehet a növekedésüket, virágzásukat, a kifejlett példányoknál pedig gondolni kell a szétültetésre is. Ha kicsinek bizonyul a cserép, ajánlatos nagyobb edény után nézni. Időről időre ellenőrizni kell a föld tápanyagértékét, így megelőzhető, hogy a növény elsorvadjon.

Levendula, majoránna, orbáncfű, rozmaring azok a kedvencek, melyek több háztartásban is megtalálhatók. Nem ritka, hogy fűszerként és gyógyszerként – megelőzésre – egyaránt alkalmazzák őket, ami alátámasztja a sokat emlegetett feltételezést, hogy helyes étkezéssel megelőzhetőek a betegségek. A gyógynövények sokoldalúsága a garancia arra, ha valaki következetesen jár el használatuk során és betartja az előírásokat, akkor hosszú távra bebiztosítja saját maga és családja jó egészségét.

herbs-and-flowers.jpg

Szólj hozzá

gyógynövények gyógynövények termesztése gyógynövények a lakásban