2015. már 31.

Trendi gyógynövények

írta: Gyógyhatás
Trendi gyógynövények

Érdekesség, hogy a háziasszonyok körében, akik adnak az egészségükre, divatba jött a gyógynövények gyűjtése.

gyogynovenyek-termesztese-satorban.jpgElsősorban azokat a növényféléket keresik lelkesedéssel, melyekről így vagy úgy már hallottak és most vágynak rá, hogy megszerezzék, mint füvészkertjük ékességét. Társadalmi hovatartozás szerint egyesek a nemesebb példányokat, mások pedig az olcsóbb variációkat kedvelik.

Nemcsak a gyógynövények típusában, de a termesztésük módjában is eltérőek lehetnek a szokások. Érdemes megnézni, mi a trendi ma egy magára valamit adó háziasszonynál, és hogyan néz ki a gyűjtemény egy kisebb költségvetéssel rendelkező családnál.

gyogynovenyek-erkelyen.jpg

Minden kertésznek alapvetően van elképzelése arról, milyen növényeket szeretne a kertjében látni. A gyógynövények óriási választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a maga kedvencét. Előfordul, hogy a látszatra jelentéktelenebb fajta hálálja meg leginkább a törődést, ezért ne ítéljünk elhamarkodottan! Nem minden arany, ami fénylik alapon lehetséges, hogy éppen a kevésbé pompázatos gyógynövények fogják a javunkat, pontosabban az egészségünket szolgálni.

gyogynovenyek-termesztese.jpg

Természetesen az örök kedvenc, a levendula, mely látványra, illatra is tetszetős, a hatása pedig egyenesen különleges. Frissen, szárítva is tökéletesen felhasználható és számtalan recept közül lehet választani gasztronómiai ínyencség elkészítése terén. Népszerűsége okán sokan próbálkoznak szaporításával, hisz ki ne szeretne erőteljes, friss illatot kertjében? Tény, hogy a levendula illata oly erős, hogy más növények aromáját elnyomja. A háziasszonyok szívesen tartják a közelükben, párnájuk alatt vagy illóolaj formájában a fürdővízbe csepegtetik. A kozmetikumoknak egyik kedvenc illatváltozata.

gyogynoveny-termesztes.jpg

Mivel sokszor az orrunk után megyünk, nem meglepő, ha egyes gyógynövényektől idegenkedünk. Ha valami nem túl vonzó illattal rendelkezik, nem érzünk különösebb kedvet gyógynövényként való felhasználására. Így van ez a csalán esetében, melynek szúrós szaga egyenesen taszít. Bár közismert vértisztító, gyulladáscsökkentő hatása, sokan még sem szeretik és tudatosan kiirtják kertjükből, mint gyomnövényt. Kifejezetten nem tartozik az elegáns gyógynövények közé és csak azok „vetemednek” termesztésére, akiknek valamilyen egészségügyi panasza van, és valóban szükségük van a csalán gyógyerejére. Faluhelyen a gazdák régóta adják állatoknak is, mint kiegészítő táplálékot, mivel ismerik jótékony hatását.

rozmaring.jpg

Összehasonlítva tehát, különbség van gyógynövény és gyógynövény között. Nem is a hatást tekintve, hanem a kinézetet. Maguk az emberek emelnek válaszfalat a természet hasznos növényei közé. Hiába a sok figyelemre méltó eredmény, az ajánlások, az újdonsült kertészek szívesebben vetik be földjüket levendulával és társaival. Nos, a képek összevetése alapján, ha megnézzük egyiket, másikat is, egy kicsit érthető a kivételezés. De csak egy kicsit…

gyogynovenyek-ladaban.jpg

Szólj hozzá

gyógynövények gyógynövények termesztése gyógynövények a lakásban