2015. feb 22.

A kurkuma

írta: Gyógyhatás
A kurkuma

kurkuma.jpgA kurkuma, ez a Dél-Ázsiában őshonos fűszernövény napjainkra szinte csodaszerré vált.

A növény a gyömbérfélék családjába tartozik. A fűszer a gyökértörzs főzésével, szárításával, és porításával készül. A kurkuma fűszert az indiai kereskedők hozták Európába. A curry fűszerkeverékek legfőbb alkotórésze a fűszernövény. Élénksárga színe és jellegzetes íz világa miatt igen kedvelt fűszere az ázsiai konyhának.

Kurkuma és egészség.

Nálunk az egészségünkre gyakorolt hatása miatt vált igazán ismertté a kurkuma. A feljegyzések szerint Indiában már évszázadokkal ezelőtt ismerték, és alkalmazták gyógyításra a növényt. A mai tudomány be is bizonyította a növényben található kurkumin gyulladáscsökkentő, és fájdalomcsillapító hatással van a szervezetünkre, csökkenti a vércukorszintet.

De használják duzzanatokat, rándulásra, zúzódásokra, izomlázra, és viszketésre. Sőt kozmetikumként a bőr tisztítására, fiatalítására is. A gyógyszer gyártók, és a gyógyhatású készítmények gyártói folyamatosa kutatják a kurkuma felhasználási lehetőségeit.

Kurkuma kapszula az ízületekre.

Az ízületek támogatására, ízületi panaszokra igazán kedvelté vált a készítmény (hála a reklámoknak). A gyógynövény üzletekben, Herba házakban szinte minden bevásárlókosárba bekerül ez az étrend-kiegészítő kapszula. Pontosabban fogalmazva az étrend-kiegészítő kapszulák valamelyike, hiszen több gyártó többféle kurkuma készítményeivel találkozhatunk.
A cikk bevezető fotóján az Interherb Kft. KURKUMA Extraktum 100 mg kapszulája látható. Ezúton is köszönjük nekik a képet. 

Szólj hozzá

gyógyhatás Egészségvédő készítmények Porcépítők ízületvédők