2015. feb 21.

A gyógyteák

írta: Gyógyhatás
A gyógyteák

Gyógyteának nevezzük a forró vízzel felöntött gyógynövényekből álló italt.
(Forrás: Wikipédia)

tea.jpgMikor fogyasztunk gyógyteákat?

Számtalan panaszra, rendellenességre, és betegség megelőzésre fogyasztunk különböző teákat. A leggyakrabban meghűlés, emésztési problémák, fejfájás, menstruációs görcsök esetén nyúlunk a gyógyteákhoz. De fogyasztunk teákat stressz oldásra, máj, vese tisztítására, idegességre, alvászavarokra, és még számtalan tünet kezelésére és megelőzésére. Sokan maguk készítik el a megfelelő teakeveréket az adott panaszra, de számtalan kész teakeverék is kapható a piacon.

A legnépszerűbb és legismertebb gyógytea a kamillatea. Ha magunk szeretnénk begyűjteni a kamillát (orvosi székfű), június-július hónapokban készüljünk a „tea szüretre”.  A gyűjtés előtt nézzünk utána mit, és hogyan kell szednünk. A kamillát használhatjuk külsőleg és belsőleg, készíthetünk belőle teát, fürdőt, borogatást, gőzölhetünk, és gargalizálhatunk vele.

A gyógyteák elkészítése.

A gyógyteák elkészítésének általános szabályait mindenki ismeri. Egy adaghoz kb. 3 gramm teát (egy csapott evőkanálnyi mennyiség) leöntünk 2,5 dl forrásból levett vízzel, és lefedjük 15-20 percig.  Ettől eltérően egyes gyógynövényekből készült teákat főzni kell, egyesek pedig hideg áztatással készülnek. Tartózkodjunk a teakészítésnél a fémeszközök használatától, mert egyes anyagok gyógyhatását semlegesíti. (forrás: gyorgytea.hu)

Hol kaphatóak gyógyteák?

A gyógyteákat a gyógynövény szaküzletekben, patikákban, herbária üzletekben, herba házakban szerezzük be. Minden esetben olvassuk el a teákon lévő tájékoztatót, betegtájékoztatót. A tájékoztatókon feltüntetik az elkészítés módját, a fogyasztható mennyiséget, a hatóanyagokat, stb. A gyógyítás az orvosok feladata, ne sodorjuk magunkat veszélybe egy ellenőrizetlen, rosszul értelmezett öngyógyítással. 

Szólj hozzá

tea